Spíkr: Jan Svěrák

Téma: Potřebuješ kodéra

Ahoj, jsem Honza a dělám internety. Poslední tři roky jsem se staral o frontend spousty WordPressových webů a v současné době se věnuji designování frontendu webových aplikací. Nejsem Javascriptový programátor ani mašina na převádění PSD do HTML :D.

Kromě toho tlačím do lidí informace na workshopech, či  dlouhodobých kurzech Czechitas a hrozně rád přednáším na konferencích a meetupech. K čemuž teď přičítám i suprový WordCamp Brno!

O čem bude Tvoje Přednáška? Na co se mají účastníci WordCampu těšit?

Relativně často se setkávám s názorem, že práce kodéra je vesměs nedůležitá a zvládne ji i “cvičená opice”. Chtěl bych tedy upozornit na časté nedostatky webového frontendu a jaké důsledky sebou přehlížení této části tvorby webu přináší.

Je jedno jestli jste firma, která nemá kodéra protože ho “nepotřebuje” nebo freelancer co dělá weby komplet sám na sebe, tak jako tak mám v plánu Vám ukázat několik chyb, kterým je snadné se vyhnout a tím zvýšit kvalitu výsledného produktu.

Co čekáš od WordCampu 2019 v Brně?

Stejnou nálož informací od super osobností jako loni a super networking.

Čím je podle Tebe komunita kolem WordPress jiná?

Spojuje hromadu lidí z různých oborů. Na WordCampu se často setkají lidi, jejichž práce má společného pouze to, že někdy sedí u počítače.

Co bude Tvoje hlavní téma v tomto/následujícím roce?

UX a přístupnost. Dvě témata, které jsou s prací kodéra silně spjata a přesto je mnozí úspěšně ignorují.

Kterou otázku Tě už nebaví neustále dokola zodpovídat?

“Je tu všechno v pořádku?”, když mám zrovna plnou pusu jídla. Jinak asi na žádnou. Nevadí mi opakovaně odpovídat různým lidem na stejné otázky týkající se mojí práce, protože tím bořím jejich mylné představy a je to taková moje forma osvěty. O tom z části bude i moje přednáška

👍
Který film jsi viděl nejvícekrát? A proč?

Scott Pilgrim vs. the World. Edgar Wright je mistr vizuální komedie a z filmu je ohromě znát, že je obrovský fanoušek původního materiálu. A kromě toho je to prostě kůl film 😀

Co musí člověk udělat, aby Tě ztratil jako přítele?

Darovat mi kinder vajíčko, kde jsou místo cool hračky papírový puzzle.

Pokud bys měl dát ostatním radu, jak zvládat život, jak by zněla tato rada?

Vztekej se jak chceš, chleba stejně levnější nebude.

Co bylo největším dobrodružství Tvého života?

Podání mého prvního daňového přiznání. Až na druhém místě to, jak mě přeskakovala čtvrttunová čtyřkolka pomocí rampy, kterou podpíral vlastním tělem borec v montérkách.

Z které maličkosti jsi se naposledy radoval?

Když jsem vyměnil houbičku na mytí nádobí za novou.

WordCamp Brno 2019 is over. Check out the next edition!