Tomáš Kocifaj (Brilo):  Dělat 16 hodin denně se nedá věčně

Jak funguje projekťák ve webové agentuře? Jaké nástroje používá? A proč mu záleží na tom, aby měl ve čtyři po práci?

Tomáš se WordPress věnuje již řadu let. Aktuálně působí ve firmě Brilo Team, kterou spoluzaložil a spolu s kolegy tvoří na WordPress rozsáhlé projekty. V týmu se věnuje přípravě strategií a tvorbě funkčních prototypů webových stránek. Byl hlavním organizátorem letošního WordCamp Praha a přednáší na řadě dalších událostí.

Spoluzaložil jsi webovou agenturu Brilo a jsi v ní projektovým manažerem. Co dělá projektový manažer ve čtvrtek v 16:00?

Má po práci! Odpočívá, projíždí sociální sítě (co za ten den nestihl) a vzhledem k tomu, že je venku pěkně hnusně, tak nic moc v plánu nemá. Půjde si zahrát squash, padne do postele a zítra zase nanovo!

Jaká okna a programy u tebe najdeme nejčastěji otevřené?

Nejastěji mi běží určitě MeisterTask. Jakožto projekťák řídím, kontroluju lidi a práci a dohlížím na to, aby všechno šlapalo, jak má. Samozřejmě se neobejdu bez e-mailu, většina komunikace s klienty bývá na e-mailové bázi, takže bez ThunderBirdu ani ránu. Potom běží Slack, kde jsem v týmu, kde komunikuji s našima lidma, případně s těma, co vůbec nesedí u nás v kanceláři. To je u nás běžné, protože remote podporujeme poměrně hodně. V tom je Slack výborný. Potom určitě Skype, kde řeším nějakou komunikaci s lidma, co na Slacku nejsou – agentury, které u nás práci pravidelně objednávájí. Na druhé straně sedí třeba taky nějaký projekťák. Pak samozřejmě webový prohlížeč, o tom žádná. A v rámci webového prohlížeče velmi často UXPin, což je aplikace na návrh prototypů a wireframů. Velmi často navrhuji já a nebo projíždím komentáře klientů a tlumočím je klukům u nás.

Tím jsme se dostali k tomu, ke komu budeš na WordCampu mluvit. Kdo by měl být tvým publikem?

Myslím si, že nejvíc to ocení firmy malého až středního ražení, do nějakých 10 až 15 lidí v týmu. Ideálně i ti, kteří pracují hodně remote. Také ti, kteří dělají nějaké to řízení nebo i obchodničinu. Pokusím se oslovit lidi, kteří pracují jako já – komunikují se zákazníky, tahají z nich informace, naceňují weby, odhadují čas strávený přípravou samotného webu a následně tyto informace předávají dál UXákům, grafikům. Můj ideální posluchač je tedy ten, kdo řeší zároveň klientův business a fungování uvnitř týmu.

Vypadá to, že když si v 16:00 prohlížíš Facebook a odcházíš z práce, máš to i dobře zorganizované!

Jsou dny lepší, jsou dny horší. Poslední dobou pracujeme pro větší korporace převážně z Prahy, kde nějaká 16. hodina samozřejmě nehraje roli. Za tu dobu, co spolu mluvíme, už mám dva zmeškané hovory ☺. Takže někdy končím i v pět, v šest, v sedm. Ale snažím se tu šestnáctou hodinu dodržovat, člověk musí taky fungovat i jinde než v práci.

To ti závidím! Já v 16:00 nekončím.

Já už podnikám nějaký šestý, sedmý rok. Od svých freelancovských dob, to byly časy, kdy jsem rozjížděl svůj byznys a zároveň pracoval pro (nejmenovanou) firmu. To jsem pracoval i 15–16 hodin v kuse a o víkendu doháněl, co se nestihlo přes týden. Takto jsem fungoval nějaké dva roky. Když jsem do podnikání vstoupil naplno, bylo to podobné kolečko. Pokud nevypadneš z agentury a nemáš kontakty, musíš nabírat zákazníky, komunikovat s dodavateli, do toho je to těžké s penězma … Tohle období jsem si prožíval tak 3–6 let zpět a už tenkrát jsem věděl, že se to takto nedá dělat věčně. To bych už trpěl syndromem vyhoření a práce by mě nebavila.

Mluvíme k WordPress publiku – kdy tě v tomto procesu potkal WordPress?

Úplně na začátku!

Je to tedy tak, že WP byl významným prvkem k tomu, abys začal dělat sám na sebe?

Byl to hlavní stavební kámen. Nadchla mě webařina a začalo mě to zajímat, chtěl jsem to dělat všechno sám a nespoléhat se na nikoho. Sám jsem si dělal design, sám kódoval, sám jsem to potřeboval na něco nasadit. V tu chvíli se ke mě dostala informace o tom, že existuje nějaký WordPress, a to byla verze 2.8 nebo 2.6 nebo jiná prehistorie …

Já tě teď přeruším – o tom mluvíš na přednášce, kterou jsem viděl na WC Praha (https://www.youtube.com/watch?v=pbSpmXT0kec) a na kterou se můžeme podívat ze záznamu. Pojďme k současnosti. Co mě zajímá – jaký je pro tebe rozdíl v projektovém řízení malého a velkého webu?

U malého projektu je nejčastější, že na druhé straně je většinou sám majitel, nebo živnostník, který si něco objednává. Tam je docela jednoduché to uřídit. Komunikuji pouze s jednou osobou. U velkého projektu hraje roli více věcí – projekťák, konzultant, vstupuje do toho nějaký obchodní ředitel, marketingové oddělení, generální ředitel, který to schvaluje. Všichni tito lidé mají v procesu slovo a ty musíš uřídit všechno! U větších projektů si dávám hroznej pozor na to, aby bylo vše dobře zaznamenaný. Nic „per huba“.

Poslední otázka: Jak se vám povedl WordCamp v Praze?

Byli jsme spokojeni poměrně dost, ale nebylo to uplně na 100%. Pro příští rok máme tedy seznam věcí, který bychom chtěli zlepšit a čemu se chceme vyhnout na WC Praha 2018.

Když to shrnu, na tvé přednášce posluchač nahlédne pod pokličku projektového řízení webů a workflow v praxi?

Ano, bude to rychlé, svižné, dotkneme se stěžejních bodů. Vyberu typickou zakázku a rozeberu ji v reálu. Druhá polovina bude o diskusi, do které můžou vstupovat i posluchači. Tak, aby se ode mě dozvěděli to, co chtějí slyšet nejvíc.

Tomáš bude na WordCampu mluvit o… no, o tom jste právě dočetli, takže – máte se na co těšit!

WordCamp Brno is over. Check out the next edition!