Martin Turek: SEO není pro netrpělivé

Martin Turek jde proti proudu – z menší agentury přestoupil pod křídla korporátu. Co jej k tomu motivovalo a jaké nabírá zkušenosti?

Momentálně působí jako SEO specialista Direct pojišťovny. Jeho předchozí angažmá bylo v brněnské marketingové agentuře Hi Promotion, kde se kromě optimalizace věnoval i jiným odvětvím marketingu a vývoji menších webů, mimojiné na WP.

Jak jsi se dostal k online marketingu, resp. k SEO?

Přímo k SEO jsem se dostal někdy v roce 2011, kdy jsem měl ve správě několik vlastních projektů a studentských webů. Tou dobou jsem měl už nějaké základní znalosti jiných odvětví PR a marketingu, ale dá se říct, že SEO mi učarovalo nejvíce. Prvotní impuls byl vlastně takový jednoduchý, prostě jsem chtěl vědět, proč jsou některé weby na prvních pozicích a podle čeho to vyhledavače vlastně hodnotí a řadí. Netušil jsem v té době, že se optimalizaci budu věnovat dál, šel jsem vyloženě jen po ukojení mé zvědavosti. Na profesionální úrovni a reálných klientech jsem ovšem začal pracovat až o tři roky později.

Co tě na této problematice nejvíce baví a kde vidíš přínos pro ostatní?

To je obsáhlejší otázka. SEO není jen o prvních pozicích v Googlu. Jde ruku v ruce s UX a budováním brandu. Říká se, že PPC jsou takové SEO pro netrpělivé, s čímž úplně nesouhlasím, protože SEO je (pépécéčkaři, přestaňte číst) dle mého názoru nesrovnatelně náročnější obor. Mimojiné právě z toho důvodu, že se nejedná o krátkodobý proces a výsledky nejdou vidět hned, proto občas pracujeme trochu poslepu. Odměnou nám ale je přínosnější a cennější traffic než z jiných zdrojů.

Máš zkušenosti s agenturní i korporátní sférou. V čem vidíš největší rozdíl práce a co ti vyhovuje víc?

Já nemám tyhle srovnání moc rád, většině se samozřejmě lépe pracuje v pohodlí malých, téměř rodinných agentur, než ve velkém korporátu. No, já jsem pravý opak, v agenturách jsem zažil procesy, které vyloženě brzdily práci a občas se stalo, že pravá ruka nevěděla, co dělá levá. Naopak v korporátním prostředí se člověk sice setká s mnohem vyšší mírou profesionality a preciznosti, ale některé rozhodovací i exekutivní procesy se mohou protáhnout na delší čas.

Nedá se samozřejmě říct, které prostředí je lepší nebo horší, ale osobně stavím korporát s vlastním týmem nad práci v agentuře.

Je SEO pro pojišťovnu v něčem specifické od ostatních korporací?

Asi jako v každém jiném takhle rozšířeném oboru. Naše zaměření je velice konkurenční a stojíme proti velkým hráčům na trhu s velkými rozpočty. Zároveň musíme myslet i na konkurenci v podobě různých srovnavačů a affil webů, které jsou mnohem obsáhlejší co se týče textů a zaštiťují produkty téměř všech pojišťoven na trhu. Ale samozřejmě Google je chytrý a ví, jakou uživatelé hledají odpověď a kam se chtějí dostat.

Stejně jako v podobně velkých firmách i já musím v některých věcech ustoupit před brandovou strategií na úkor optimalizace a pozměnit některé zaběhlé způsoby. Ale naštěstí nikterak výrazně.

Co bys doporučil lidem, kteří chtějí vstoupit do tvého oboru? Kde začít, kde se pohybovat, co číst …

Především bych doporučil rozmyslet si, co vlastně od práce SEO specialisty čekám. SEO není pro netrpělivé a občas může být demotivující, že výsledky nevidíme hned.

Všem, co uvažují o tomhle odvětví onlinu, bych určitě doporučil zkusit nejdříve pochopit, jak vlastně funguje vyhledávání, a až poté se starat o to, co vlastně Google a Seznam hodnotí. Kurzy a workshopy určitě nejsou na škodu, ale pouze od několika málo opravdových odborníků (Filip Podstavec, Pavel Ungr …), bohužel se nám na trhu vyrojila spousta „specialistů“, u kterých spíš zaplatíte za motivující citáty.

Jak přicházíš / nepřicházíš do styku s wordpress?

Mám na něm několik svých i cizích projektů a chystám se rozjíždět další dva. WP je pro SEO poměrně přívětivý. Dá se říct, že s WP přicházím do styku na denní bázi.

Martin bude na WordCampu v Brně mluvit o SEO obecně, ale především vypíchne rozdílné postupy a nástroje v agentuře a korporátu. Přednáška bude přínosná pro všechny, kteří se SEO začínají, anebo pro profíky, kteří se chtějí podívat na druhou stranu barikády.

WordCamp Brno is over. Check out the next edition!